Проект “Обичам моето училище”

Проект “Обичам моето училище”

Кликни тук!
lightsource_logo_bg-1

Стартира работа по проект “Обичам моето училище” съвместно с фондация LightSource Charity. Целта на предстоящата съвместна работа е да се подобри визуалната учебна среда във всяка една класна стая. Благодарим на екипа на фондацията в лицето на Артър Спърлинг и Албена Тошева, чията инициатива дава възможност да превърнем нашето училище в желана и харесвана територия за нашите деца. Нашата обща визия за предстоящата работа за това как влияе околната среда в училище на учениците е:

“Ние – екипът от преподаватели от ОУ „Николай Петрини” град Ямбол сме посветили нашия професионализъм, обич и внимание на нашите ученици. Поставяме в центъра на творческите си търсения и вдъхновения техните таланти, мечти и очаквания.
Убедени сме в това, че средата, в която учат, растат и общуват е важна за тяхното възпитание, развиване на въображението им, изграждане на ценности като доброта, толерантност, чистота и искреност, личностно достойнство и едно позитивно отношение към себе си и околните. Според нас има пряка връзка между красотата във всичките и измерение – като среда, като отношения, като духовност – с любовта. Ако предложим една одухотворена и естетична учебна среда, ще възпитаме любов към ученето и самопознанието, а оттам ще създадем красиви умове, креативни личности и щастливи хора. Ще се мотивираме, като отговорим на няколко важни въпроса, които са поставени като предизвикателства пред съвременното образование и възпитание:
I. Какво искат децата днес?
1. Да играят;
2. Да се забавляват;
3. Да откриват;
4. Да бъдат изслушвани;
5. Да се зачита тяхното мение;

II. Какво обичат децата?
1. Изненадите;
2. Вълшебствата;
3. Загадките;
4. Усмивките;
5. Приятелството;
6. Морето;
7. Слънцето;
8. Снега и пързалките;
9. Хвърчилата;
10. Себе си…

III. Какво не обичат децата?
1. Скуката;
2. Тъгата;
3. Обидата;
4. Пренебрежението;
IV. От какво се страхуват децата?
1. От тъмнината;
2. От насилието във всичките му форми;
3. От самотата.

V. Какво заслужават всички деца?
1. Да имат семейство;
2. Да бъдат обичани и обгрижени;
3. Време да играят;
4. Да учат, докато играят;
5. Добро образование;
6. Добри учители;
7. Добро отношение и уважение на личността им;
8. Уютни, чисти, светли и красиви училища.

VI. Какво искаме да дадем на нашите деца, като реализираме проекта „Обичам моето училище”?
1. Да направим училището привлекатрлна и желана територия за нашите деца;
2. Да възпитаме у тях позитивно отношение към себе си и към света;
3. Да ги научим да бъдат по-добри, защото добрите хора са по-щастливи;
4. Да провокираме у тях желание да четат, защото четящите деца стават по-добри хора;
5. Да възпитаме у тях и едно естетическо чувство, творческо въображение и откривателски дух, за да намерят по-лесно себе си и своето място в света.
6. Да създадем по-приятна атмосфера и за учителите, като по този начин ги извадим от сивотата и рутината, защото добрият учител е този, който не само преподава, а вдъхновява своите ученици.
7. Да приобщим и цялата училищна общност към идеята всички заедно да се погрижим за една по-добра и възпитателна среда за нашите деца, защото образованието и възпитанието е грижа не само на училището, а на семейството и на обществеността.

И всичко това в интерес и в името на нашите деца – децата на България! Всички те заслужават равни възможности за качествено и модерно образование в естетическа и възпитателна учебна среда, за да разгърнат максимално индивидуалните си качества и възможности за успешна реализация в живота.”

Очакваме разбиране и взаимопомощ от всички заинтересовани страни – ученици, учители, родители, училищна общност. Нека всички заедно създадем красива, уютна и релаксираща среда за нашите деца!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *