„Да опазим планетата чиста”

„Да опазим планетата чиста”

Днес, по един уникален начин, отбелязахме Деня на Земата – 22 Април – като връчихме награди на нашите талантливи деца. НЧ „Съгласие-1862” гр. Ямбол е инициатор и организатор на значими национални и регионални културни събития. Едно от тях е Националният конкурс за есе и рисунка „Да опазим планетата чиста”. Тази година наши ученици ни направиха горди и щастливи от успешното си участие и получиха призови награди. Това са Мартин Иванов Димитров – 5 а клас,Владислав Володимирович Греков -5 а клас и Мария Димитрова Димитрова – 8 а клас с преподавател г-жа Татяна Атанасова. Ето и техните произведения:

„Да опазим планетата чиста”
Рап песен за опазване на природата
ІІ място

Природата да опазя аз сега
го чувствам като моя съдба!
Стига разрушаване,
време за създаване!

Но … да създаваме нещо добро,
а не нещо природозамърсяващо.
Трябва да си караме наш,те колела,
да премахнем всеки мотор и кола.

Хайде, жители, хайде на протест,
стига с тоя радиоактивен тест!
Време е да спрем всичко радиоактивно
и да преминем към нещо примитивно.
Знам, че това ще убие забавлението,
но … ще бъде за Земята спасението!

Владислав Володимирович Греков,
5 а клас – ОУ „Николай Петрини”

„Да опазим планетата чиста”
Историята на един бор
II място
Здравейте, хора, аз съм един стар бор. Искам да Ви разкажа за моя живот.
Когато се появих на белия свят, бях заобиколен от животни и растения. До мен имаше едно поточе, с което бяхме близки приятели. След няколко години видях хора с резачки да секат приятелите ми, но аз не можех да направя нищо. По-късно видях как водата на поточето ставаше блатиста.
Минаха години и аз останах единствено дърво. На мястото на потока имаше голям път. Чувствах се самотен.
Един ден едно момче дойде до мен и почна да ме рисува.
– Харесва ли ти? – ме попита той. Аз се харесах много, но не можех да отговоря. Момчето се връщаше при мен понякога и станахме близки. То порасна и стана бизнесмен. Детето се превърна в мъж. Не го видях дълго.
След много, много години, мисля около дванадесет, видях хора да садят нови дръвчета. Този, който ги е помолил за това, бил старият ми приятел. Той дойде и ми каза:
– Знаех, че си самотен и ти правех компания. Вече ще имаш приятели завинаги.
Чух го да вика, че обявява това място за защитено от Закона. Мога да се похваля с това, че имам много добър приятел, който се погрижи да запълни самотата ми.
Деца, поставете се на мое място и си помислете дали ще сечете дървета, или ще посадите едно дръвче?!
Мартин Иванов Димитров
5а клас – ОУ ”Николай Петрини” – гр. Ямбол

„Да опазим планетата чиста”
Аз, реката, Ви говоря…

Аз съм река, извираща от високата планина, спускаща се по склоновете и падаща в една обширна долина. Мога да бъда красива и страшна, кипяща от живот и мъртвостояща, милосърдна и безпощадна, но това зависи от хората.
Ако те изхвърлят отпадъците си в мен, ще бъда грозна, мътна, със застояли на дъното спомени.
Но ако те ме пазят чиста, аз ще бъда една специална, преливаща от щастие река.
Аз съм като времето, не мога да се върна в миналото, но мога да променя настоящето. Видяла съм много от живота. Някои неща ме правят наистина щастлива, а други ме карат да се замисля какъв ще е светът след години. Мисля, че след време хората ще са толкова заслепени от това да имат повече вещи, че ще започнат малко по-малко да убиват най-ценното на тази Земя – природата.
Течейки по пътя на живота, виждам как хората отсичат горите, убиват животните, замърсяват природата и реките и все повече унищожават нещото, без което всъщност не могат.
Преди аз бях толкова чиста, че хората можеха да видят ясно отражението си чисто и ясно в мен. Сега аз усещам как се заличавам от този свят. Не страдам само аз, страдат горите, животните, другите реки. Най-вече страда Земята – нашият дом.
Казвам Ви го аз, реката.

Мария Димитрова Димитрова
8 а клас

Пожелаваме Ви успех и занапред! Четете книги, пишете, за да изразявате себе си, станете умни и добри хора!!! Честито за успеха и на г-жа Атанасова, защото най-добрият е този учител, който вдъхновява своите ученици!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *